Vorig bericht
Gezocht: allround Administratief medewerker
Volgend bericht
AquaFox recap 2023

Hardcups schoonmaken; de Do’s en Don’ts

dubbele spoelbak systeem-1

Zoals je wellicht hebt gemerkt komen hardcups steeds vaker voor in de horeca. Van festivals en podia tot sportverenigingen en cafés, ze worden steeds vaker gebruikt in plaats van bijvoorbeeld bierglazen. Dit nieuwe type beker heeft niet alleen enorm veel impact op de sfeer in de kroeg of op een feest, maar zeker ook op het milieu.  Ook Horeca Nederland adviseert om hardcups te gebruiken in plaats van wegwerpbekers.

Maar wat zijn hardcups precies? Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruiken van deze plastic glazen als je ze wilt schoonmaken? Je kunt er namelijk vanuit gaan dat deze hardcups op dezelfde manier schoongemaakt kunnen worden als gewone bierglazen, maar er zijn wat kleine verschillen die interessant kunnen zijn om te weten.

In dit blog zetten wij de Do’s en Don’ts van hardcups schoonmaken voor je op een rijtje, zodat jij als café, restaurant of evenement goed voorbereid bent om je hardcups zo goed mogelijk schoon te maken.

Wat zijn hardcups precies?

Hardcups zijn harde plastic bekers die ontworpen zijn om telkens opnieuw gebruikt te kunnen worden. Ze zijn gemaakt van thermoplastisch polymeer dat tegen een stootje kan, waardoor ze langer houdbaar en steviger zijn dan een normale plastic wegwerpbeker. Je ziet hardcups steeds vaker, want sinds 2023 is er een nieuwe regelgeving van kracht waardoor het gebruik van Single Use Plastics minder lucratief is geworden, met verdere regelgevingen voor de start van 2024.

Vanwege deze redenen zie je bij grote evenementen, festivals of in je lokale kroeg steeds vaker dat er hardcups worden gebruikt in plaats van traditionele glazen. Doordat dit soort bekers steeds populairder worden, komen ze ook steeds vaker in nieuwe varianten zoals waterflessen of koffiebekers voor persoonlijk gebruik. Het is niet alleen veiliger en makkelijk herbruikbaar, maar ook een stuk milieuvriendelijker als je ze vergelijkt met wegwerpbekertjes.

Hardcups hebben dus veel voordelen vergeleken met plastic wegwerpbekers, maar kan je ze ook op dezelfde manier schoonmaken als glazen? Je zou denken van wel, maar toch zijn er een aantal verschillen waar je op moet letten. Als eerste zetten wij de Do’s op een rijtje, zodat je meteen goed kan starten!

Hardcups schoonmaken – de Do’s

Om mee te beginnen, is het allerbelangrijkste dat je de hardcups met de hand in een spoelbak spoelt. Een spoelbak combineert een aantal aspecten in één waardoor het de perfecte manier is om je hardcups zo schoon en hygiënisch mogelijk te maken; het water dat in de spoelbak zit, de temperatuur van het water en de zeep in de spoelbak. Deze aspecten hebben allemaal niet alleen effect op de hardcups, maar ook op de drankjes die erin gaan.

Ten eerste is water waar geen harde chemicaliën in zitten, zoals bijvoorbeeld chloor, optimaal voor het schoonmaken van hardcups. Het water in een spoelbak komt direct uit de kraan en is niet in contact geweest met harde chemicaliën zoals dat wel het geval is in vaatwasmachines. Door schoon te maken in de spoelbak, bescherm je de cups tegen slijtage en scheurtjes.

Verder heeft de temperatuur invloed op de effectiviteit van het spoelen en het verwijderen van hardnekkig vuil dat mogelijk aan het glas zit. Een hogere temperatuur zorgt voor  snellere slijtage aan de hardcups.

Als laatste is het gebruik van een goede zeep belangrijk om de hardcups echt schoon te krijgen. De zeep die toegevoegd wordt aan een vaatwasser zorgt al voor glascorrosie, en dit effect is nog destructiever op plastic bekers. Daarom is voor het schoonmaken van elk glas en elke hardcup, een milde zeep nodig voor het behoud van de kwaliteit van het glas en de hardcup.

Een simpele, maar zeer effectieve oplossing voor het schoonmaken van zowel glazen als hardcups is het gebruik van een AquaFox systeem in combinatie met een AquaBrush. Het AquaFox systeem houdt automatisch de temperatuur constant en voegt water en de juiste hoeveelheid zachte zeep toe wanneer het nodig is. Verder zijn de borstels van de AquaBrush zacht voor het glas en/of de hardcup, zodat er geen scheurtjes of andere beschadigingen ontstaan. Met deze combinatie zorg je ervoor dat glascorrosie onmogelijk is en het glas hygiënisch schoon is. 

Dat klinkt allemaal wel simpel, maar ik kan mijn glazen of hardcups toch ook gewoon in de vaatwasser zetten zul je denken. Toch is dit vaak niet de beste oplossing voor het schoonmaken en het behoud van je glazen en/of hardcups. Maar waarom zijn vaatwassers dan niet optimaal in de meeste gevallen?

Hardcups schoonmaken – de Don’ts

Het allergrootste probleem dat hardcups hebben in vergelijking met glazen: je kunt ze niet zomaar schoonmaken in de vaatwasser. Ze zijn dan wel bestendig tegen een beetje hitte, maar de chemicaliën en de hitte in een vaatwasser zorgen al snel voor scheurtjes en slijtage in hardcups. Dit maakt de bekers niet alleen zwakker,  de scheurtjes die ontstaan en die vaak niet met het blote oog waarneembaar zijn, zijn als snel een broedplek voor bacteriën, waardoor de bekers opeens zeer onhygiënisch zijn. Een vaatwasser doet specifiek 2 dingen waardoor het je hardcups verwoest: hij gebruikt heet water en hij gebruikt agressieve chemicaliën (zoals chloor) tijdens het schoonmaken. 

Een hardcup kan wel tegen een beetje hitte, maar niet tegen de combinatie van hitte en vaatwasmiddel.

Deze tweevoudige aanval is al een probleem voor normale glazen maar een nog groter probleem voor je hardcups die je lang in gebruik wilt houden. Daarom, zoals besproken bij de Do’s, kun je je glazen en hardcups beter wassen in een spoelbak, waardoor je ze zorgvuldig schoonmaakt en niet beschadigt.

Conclusie

Om glazen en hardcups dus zo schoon mogelijk te maken en ze zo lang mogelijk te behouden, is het verstandig om de vaatwasser zoveel mogelijk te vermijden. Vaatwassers hebben over het algemeen hoge energiekosten en ook de kosten van het gebruik van het reinigingsmiddel en het glansspoelmiddel is hoog. Hierdoor is het reinigen van een glas of hardcup tot wel 20 keer duurder dan met het AquaFox systeem.

Het allerbeste is om dan ook een AquaFox systeem aan je spoelbak te koppelen. Dit systeem is ontworpen om de 3 Do’s van glazen en hardcups schoonmaken zo efficiënt en milieuvriendelijk  mogelijk aan te pakken. Het water wordt automatisch ververst, de zeep zorgt ervoor dat je glas/ hardcup niet beschadigd raakt, maar toch perfect en hygiënisch schoon wordt.