fbpx

AquaFox systeem

Een perfect getapt biertje begint bij een schoon glas.

Een perfect biertje tappen lijkt niet ingewikkeld maar daar komt meer bij kijken dan je aanvankelijk zou denken. Niet alleen het tappen zelf moet goed gebeuren maar ook moet het glas onbeschadigd en perfect schoon zijn. Dit alles heeft een groot effect op de bierschuimkraag. Deze onschuldige laag schuim vervult namelijk 2 belangrijke rollen. Het beschermt het bier van de zuurstof in de lucht. Zonder deze beschermlaag gaat het bier reageren waardoor het zijn smaak verliest, dit wordt ook wel een dood biertje genoemd. Daarnaast zorgt de schuimkraag ook dat het koolzuur in het bier blijft waardoor het fris blijft smaken.

Om te zorgen dat de bierschuimkraag lang blijft staan dient het glas perfect schoon te zijn en zonder beschadigingen. Daarom worden bierglazen altijd nat gespoeld in de spoelbak met koud water en zeep. Belangrijk hierbij is dat het water regelmatig wordt ververst en dat er voldoende zeep aanwezig is in de spoelbak. In een conventionele spoelbak gebeurt dit door de waterkraan een klein beetje open te zetten en handmatig zeep toe te voegen. Het nadeel hiervan is dat er nooit juist wordt ververst. Of er nu veel glazen of weinig glazen worden gereinigd, de verversing blijft gelijk.

Het AquaFox systeem is de perfecte oplossing hiervoor. Het systeem meet hoeveel glazen er worden gespoeld en geeft op basis hiervan altijd de juist hoeveelheid water en zeep. Hierdoor worden de glazen altijd gereinigd onder optimale condities wat weer resulteert in een perfect schoon glas.

Iedereen weet dat bierglazen nooit in de vaatwasser mogen maar waarom is dit eigenlijk?

Bij het spoelen van een bierglas in de spoelbak maken we gebruik van een bierborstel. Op de bierborstel worden de glazen rondgedraaid zodat samen met het water en de zeep vuil/bacteriën/virussen worden verwijderd. In de spoelbak gebruiken we koud water, milde zeep en een relatief zachte borstel. De vaatwasser mist 1 van deze 3 componenten namelijk de borstel, om dit te compenseren wordt er een hoge temperatuur gebruikt (> 60 graden) en zware chemicaliën. Hier kan het glaswerk niet goed tegen waardoor er minuscule beschadigingen in het glas ontstaan. Door deze beschadigingen verdwijnt het koolzuur uit het bier en slaat het bier dood. Een vaatwasser met osmose is prima geschikt voor wijnglazen maar niet voor bierglazen.

Hoe werkt een AquaFox systeem?

AquaFox is een geautomatiseerd systeem dat de kwaliteit van het spoelwater bewaakt en tegelijkertijd een enorme waterbesparing (en daarmee kostenbesparing) realiseert.Het systeem telt het aantal gespoelde glazen en geeft weinig water en zeep wanneer het rustig is in de horecaonderneming en meer wanneer het druk is. Ieder glas wordt stralend schoon en de kwaliteit van getapte biertjes verbetert aanzienlijk.

Kwaliteit

Het is vaak niet duidelijk wanneer een glas schoon is. Kenmerkende eigenschappen die slecht gespoelde glazen hebben zijn lipstick afdrukken, vettige glasranden, ‘doodslaand’ schuim op bier en een bijsmaak aan het drankje. Het AquaFox systeem waarborgt de kwaliteit van het spoelwater en daarmee het glaswerk. AquaFox werkt in combinatie met SUN professional bierglasreiniger. De zeep laat weinig resten na en geeft een mooie glans aan de glazen. Hierdoor krijgt het getapte bier een betere schuimkraag die langer blijft staan. Wanneer er enkele dagen met het AquaFox systeem wordt gewerkt, zijn de glazen goed schoon en dat is direct te zien aan de glans: zichtbaar glanzend op de toog en zichtbaar schoon in de hand van uw gast.

Gemak

Om een goed glas koud bier te tappen is schoon en koel spoelwater van belang. Mede door drukte of onervarenheid van het personeel staat de dosering van de kraan vaak onjuist afgesteld en daarbij is het moeilijk om voor een juiste water- en zeepverhouding te zorgen.

AquaFox neemt al deze zorgen weg. Men hoeft het systeem enkel aan het begin van de dag aan te zetten en de water- en zeeptoevoer wordt automatisch geregeld. De temperatuur van het spoelwater wordt constant gehouden en het personeel hoeft zich voortaan niet meer te bekommeren om de kraan of de zeepdosering. Hierdoor houdt het personeel meer tijd over voor de gast.

Er zijn meer dan 4000 gebruikers in Nederland en België.

Menu